onze websites: SCHRIJFBURO  |  PLANBURO  |  VORMBURO

Wad van Waarde

Biobased alternatief voor plastic

 

‘Werk maken van vlas’ is een van de deelprojecten van Wad van Waarde. Een programma dat met biobased alternatieven voor plastic, gemaakt grondstoffen uit de regio, werkt aan een systeemverandering voor een plasticvrij waddengebied. ‘Werk maken van vlas’ zet zich in Noordoost-Fryslân in voor het terugbrengen van vlas als een van die grondstoffen. Vlas is een veelzijdig gewas dat goed is voor de bodembiodiversiteit en vrijwel zonder bestrijdingsmiddelen kan worden geteeld. 

Vlas was eeuwenlang een van de belangrijkste grondstoffen voor textiel, tot het werd verdrongen door katoen en textiel met plastics als polyester. Nu de belangstelling voor streekgebonden producten toeneemt en steeds meer mensen op zoek zijn plasticvrije alternatieven, zien wij een nieuwe kans voor dit, ook voor de landschapskwaliteit, mooie gewas. Die kans zag ook QOP, de uitvoerende organisatie voor de Versnellingsregeling Noordoost-Fryslân. Zij honoreerde de projectaanvraag die wij samen met House of Design en al haar partners opstelden.

In maart gaan de boeren van Agrarisch Collectief Waadrâne zes ha vlas inzaaien. Een mooie volgende stap voor de regio. Of zoals QOP zelf zegt: ‘Mei-inoar meitsje wy der in sterke regio fan!’

Deel deze pagina
Planburo is – net als Schrijfburo en Vormburo – onderdeel van Terwisscha en Wagenaar.
info@planburo.nl
Keizersgracht 1 kaart →
8911 KR Leeuwarden
058-215 97 91

Op 29 augustus hebben we afscheid moeten nemen van onze dierbare collega Joke Schaapman. Zoals het haar wens was en bij haar paste, zonder veel ruchtbaarheid en in besloten kring. Joke heeft in de ruim 25 jaar dat ze voor ons werkte bergen werk verzet. Vaak tot in de late uurtjes en voor een groot aantal opdrachtgevers, overwegend organisaties die onze wereld een stukje mooier kleuren en beter maken. We zullen haar ontzettend missen als fijne, integere en betrokken collega en zullen haar werk, indachtig haar gedachtengoed, binnen onze mogelijkheden voortzetten.

Mocht je vragen hebben of willen reageren dan staan we daar te allen tijde voor open.

Ben, Dave en Jos